BERGENSK FISKESUPPE


 



 

Du trenger:
200 g persillerot
5 medium gulrøtter
4 store sjalottløk
650g fiskepudding
400g torskefilet
1 purreløk
150g smør
150g mel
1,8 l kokekraft
2 fiskebuljong
3 dl kremfløte
1,5 dl creme fraiche
5 dl melk
1 ta aromat
1/2 ts pepper

 

Slik gjør du:
Skjær gulrøtter og persillerot i mindre terninger,finhakk sjalottløk og purreløk,dette settes til side. Samme med fiskepuddingen, skjær i mindre terninger. Ha ca 2 liter vann i en kjele og damp torskefileten i noen minutter. Ta vare på vannet etter fisken. Del torsken i mindre biter og sett til side. Smelt margarin og ha i mel i en kjele, hell over kokevannet med fiskebuljong og rør godt. Ha i fløte,melk og rør inn creme fraich. Ha gulrøtter og persillerot oppi og la det småkoke til de er møre. Ha i sjalottløk,purreløk,fiskepudding og torskefileten til slutt og la det godgjøre seg på svak varme i 10-15 min. Tilsett aromat og pepper,eventuelt smak til etter ønsket mengde. Dette blir en raus porsjon,men rester er fint å finne igjen i fryseren.

KYLLINGSUPPE MED KARRI


 

Du trenger:
Olje til steking
3 kyllingfileter
2 små gulrot
2 sjalottløk
1/2 rød chili
1/2 kinesisk hvitløk
1 liten rød paprika
1/2 liten gul paprika
1/4 grønn paprika
1 neve sukkererter
1/2 rødt eple
1/2 liten purreløk
2-3 never fersk spinat
1 hønsebuljong 
1 liter vann
2,5 dl havrefløte eller ønsket fløte
Saft av en 1/2 lime
1 1/2 ss karripulver
4 ss creme fraich
1/2 ts gastromat 
1 ts aromat
Salt og pepper ​

Slik gjør du: 
Skjær kyllingfilet i strimler. Gjør det samme med gulrot,sjalottløk,paprika,eple,sukkererter og purreløk.
Finhakk chilien og hvitløken. Ta en passe stor kjele med olje i og stek kyllingstrimlene.
Ha så sjalottløk,gulrot,eple,hvitløk,chili,hønsebuljong og karrikrydder i. La det surre litt sammen før vann og fløte helles over.
Rør så inn creme fraich. Gi suppa et lite oppkok før limesaft, paprika,sukkererter,purreløk og spinat tilsettes.
Ha i krydder og smak til med salt og pepper. 
Topp gjerne med litt rå grønnsaker og svarte sesamfrø.
Et godt brød ved siden av anbefales også!

 

SPICY GULROTSUPPE


 

Du trenger: 
Smør/olje til steking
10 små gulrøtter
1 liten potet
1 ts revet fersk ingefær 
1 ts revet kinesisk hvitløk
1 gul løk
1 sjalottløk
1/4 rød chili 
2 terninger hønsebuljong 
1 l vann
2 dl havrefløte 
En bunt finhakket fersk timian
Salt og pepper 

Slik gjør du; 
Skrell potet og gulrøtter. Hakk de i mindre terninger,samme med løken. Ha smør/olje i en passe stor kjele. Tilsett løken og la den svette litt før du rører inn buljongterningene. Tilsett potet,gulrot,ingefær,hvitløk og chili. La det putre litt sammen før du heller på vann. La det koke til grønnsakene er møre. Bruk en stavmikser og kjør blandingen til en jevn og glatt suppe.  Tilsett havrefløten,finhakket timian og smak til med salt og pepper. 

Serveringsforslag: Spis suppen som den er med litt godt brød,litt ekstra chili og timian, eller ha noen kyllingkjøttboller til. Oppskrift på kyllingkjøttboller finner du her: 

http://lykkeligogmett.blogg.no/1487844705_kyllingkjttboller.html

 

LAKSESUPPE


 

Du trenger: 
Smør/olje til steking
3 sjalottløk
3 gulrøtter
1 liten purreløk
1 fiskebuljong
1/2 ts hvitløkspulver
3 ss tomatpurè
1 liter vann
4,5 dl fløte (valgfri)
500 g laksefilet
Salt og pepper
Dill
Reker

Slik gjør du: 
Hakk sjalottløken i mindre biter. Skjær gulrøtter i små terninger og purreløken i ringer. 
Laksefileten deles i grove terninger. Ta litt smør/olje i en passe stor kjele. Ha i sjalottløken og la den surre til den blir blank. Ha så i gulrøtter og tomatpurè. La det surre til tomatduften fremtrer. Ha i fiskebuljong,hvitløkspulver og vann. La det småkoke til gulrøttene er møre (dette vil redusere væsken noe). Ha så i fløten og rør rundt. Tilsett laksebitene og purreløken. La fisken godgjøre seg i suppa og ikke koke. Smak til med salt og pepper. Ha i hakket dill før servering.

Server gjerne med nypillede reker,ekstra dill og et godt brød ved siden av.  


 

TOMATSUPPE



 

 

Du trenger:
1-2 ss smør
2 ss tomatpure
1/2 kinesisk hvitløk
1/2 liten persillerot
1 liten gul løk
1 liten gulrot 
1/2 gul paprika
2 bokser hakka tomater (390g)
2 bokser vann
1 kyllingbuljong
1 ss sukker
1 ss worcestersaus 
2 dl fløte 
Salt og pepper

Skjær løk og paprika i terninger. Riv persillerot og gulrot. Ha smør i en gryte, tilsett grønnsaker. La det surre før en tilsetter hvitløk og tomatpuré. Hell over hakkede tomater og vann. Tilsett buljong,sukker og worcestersaus. Småkok i 5 minutter. Bruk stavmikser og kjør til en jevn suppe. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper. 

Server med pasta,egg,revet ost eller nybakt brytebrød: http://lykkeligogmett.blogg.no/1487771214_brytebrd.html

GRØNN ERTESUPPE





Du trenger:
1 ss rapskokos 
1 gul løk 
1/2 bunt vårløk 
350 g selskapserter
1 kyllingbuljong 
1/4 kinesisk hvitløk
4 dl vann
2,5 dl havrefløte 
1 ts sitronsaft
Salt og pepper

Slik gjør du:
Kutt løk,vårløk og hvitløk i mindre biter. Ha rapskokos i en kjele og tilsett løk,hvitløk,vårløk,erter og kyllingbuljong. La det surre en stund før vann tilsettes. La det småputre i 5 min før du tar kjelen av plata. Bruk stavmikseren og kjør suppen glatt og fin. Ha så i havrefløte og kjør et minutt til. Sett kjelen tilbake på plata på lav varme. Tilsett sitronsaft og smak til med salt og pepper.

Serveringsforslag: Brødkruttonger,reker,pesto,egg,spekeskinke eller godt brød.


 

KARRIGRYTE MED KYLLING


 

Du trenger:
1 ss marg/olje 
3-4 kyllingfileter
1,5 gul løk 
2 gulrøtter 
1 rødt eple 
2-3 vårløk 
1 ts revet kinesisk hvitløk
1 kyllingbuljong
5 dl vann 
1,5 ss karri
0,5 ss paprikapulver
1 ts gurkemeie
3 dl fløte 
1,5 rød paprika 
0,5 liten purreløk

2 ss maizenna 
7 ss vann

Slik gjør du:
Finhakk løk,gulrot,eple,vårløk. Ha marg eller olje i en litt stor kjele. Ha i grønnsaker sammen med buljong, la det putre litt før hvitløk tilsettes, hell i vann og la det småkoke til grønnsakene er møre. Ta kjelen av platen og kjør blandingen til den er helt klumpefri. Rør inn fløten og sett tilbake på kokeplata på lav varme. Strimle kyllingfileten, forstekes i panna før de tilsettes i gryta. Skjær paprika i terninger og purreløk i tykke strimler. Surr det lett i panna og tilsett i gryta. Lag maizennajevning, ha i gryta og rør godt, skru opp temperaturen litt slik at maizennasmaken blir borte.

Server med ris,salat og evt noe godt brød!


 

SJAMPINJONGSUPPE


 

Du trenger(2-3 pers):
10 mellomstore sjampinjong 
1 stor hakket gul løk
1-2 fedd revet hvitløk evt 1/2 ts hvitløkspulver
1 kylling/kjøttbuljong
4 dl vann 
5 dl fløte
1 ts salt 
1/2 ts pepper 
1 pk bacon (140g)
Smør/marg til steking
Creme fraiche
Fersk timian
Olivenolje

Slik gjør du: 
Skjær opp ingrediensene. Surr sjampinjong med løk og tilsett hvitløk og buljong mot slutten. La det svette litt sammen før fløte og vann helles på. Smak til med salt og pepper. La suppa småkoke i noen minutter mens baconet stekes. Legg baconet over på et kjøkkenpapair. Del det i mindre biter og server med suppa.

Serveringsforslag: 
Strø over baconet, ha en dæsj creme fraiche og olivenolje i. Avslutt med frisk timian. Ha et godt brød ved siden av.

 

Les mer i arkivet » Juli 2017 » Juni 2017 » Mai 2017


Jeg heter Linn Merethe og kommer fra Gjøvik.Her bor jeg sammen med min bedre halvdel Stig Andrè og verdens fineste barn,nemlig sønnen vår Didrik Lorang og datteren vår Nora Mathea. Selv om disse menneskene betyr hele verden for meg så har jeg også en stor lidenskap for matlagning og baking. Her vil jeg gjerne dele vår mathverdag med dere. Våre ukemenyer,samt oppskriftene vi bruker til hverdag og fest. Håper du vil finne inspirasjon! Alle bilder og oppskrifter er tatt og laget av meg! Velkommen til bloggen!

For kontakt:
linnmeretheolsen@hotmail.com







hits