BRUN LAPSKAUS


 

Du trenger: 

1,5 kg potet
4 medium gulrot 
1 liten purreløk
2 store løk
600g oksekjøtt (høyrygg,mørbrad)
1 pk bacon (140g)
1 kjøttbuljong 
1/2 neve løpstikke (kan sløyfes)
2 dl stekesjy
8 dl vann 
1 ts pepper 
1/2 ts salt 

Slik gjør du: 
Skjær kjøtt,potet,gulrot og løk i mindre terninger.
Skjær purreløken i ringer og baconet i strimler. 
Brun kjøtt,bacon og løk før det has i en passe stor kjele.
Husk å ha vann i panna etter hver stekning (stekesjy) slik at all smaken blir med. 
Ha i grønnsaker,buljong,løpstikke(hakket),væske og krydder.
La blandingen putre under lokk til ønsket konsistens. Her varierer tiden. 
Server gjerne lapskausen med godt flatbrød med smør, brytebrød el og tyttebær.


 

FRANSK KYLLINGGRYTE


 

 

Du trenger: 
3 kyllingfileter 
4 medium sjampinjong 
2 store sjalottløk 
1/3 kinesisk hvitløk 
3 dl kremfløte 
ca. 0,5 dl vann 
2 ss dijonsennep 
En god bunt timian
Evt hakket persille til topping 

Slik gjør du: 
Skjær kyllingen i strimler,sjampinjongen i båter og finhakk sjalottløken.
Brun kyllingfileten og soppen i stekepannen før den has i en passe stor kjele.
La sjalottløken få surre litt også. Hell over fløten.
Ha ca 0,5 dl vann i fløtekartongen og rist ut resterende før det helles i kjelen.

Ha i revet hvitløk og rør inn sennep.
Finhakk timianen og ha i. La gryta småkoke til sausen har fått passe konsistens.

Server gjerne gryten med litt ris, salat og hvitløksbaguette. 


 

BURRITOKAKE


 

 




Du trenger:

28 cm rund kakeform
4 store tortillalefser 

Ris: 
2,5 dl rå ris
5 dl vann 
2 ss olje 
1/2 ts salt 
Saften av 1 lime 
En bunt finhakket kruspersille 

Fyll:
800g kjøttdeig 
8 ss tacokrydder 
200g philadelphiaost 
3 medium tomater
1 stor rødløk
2 ss finhakket sylta jalapenos 
1 glass chunky salsa (315g)
1 boks creme fraish 
400g revet ost (feks blanding av mozzarella og cheddar)

 

Slik gjør du:
Sett ovnen på 225*. Ha ris,vann,olje og salt i en bolle som tåler varme.
Sett bollen inn i mikrobølgeovnen på full guffe i 17 min eller til risen er ferdigkokt. 
Når den er ferdig presses limesaft over og kruspersille has i. Rør godt rundt og sett til side. Finhakk rødløk, tomater (uten innmat) og jalapenos. Ha i en bolle og sett til side.
Stek kjøttdeigen og ha over tacokrydder, rør så inn philadelphiaosten og sett til side.

Montering av kaken foregår slik:

1. Ha bakepapir i bunnen av formen og legg en tortillalefse nederst. 
2. Ha så i et par spiseskjeer creme fraish og smør utover med en slikkepott. 
3.Ta et par spiseskjeer med risen og spre utover.
4.. Fordel utover kjøttdeigblandingen over risen.
5. Ha over løk,tomat og jalapenos. 
6. Fordel utover et par spiseskjeer salsa og topp med et par never revet ost. 
7. Gjenta prossessen 2 ganger til, men denne gangen tømmes all salsaen over. 
8. Avslutt med siste tortillalefsa, resten av creme fraichen og ost. 

Sett kaken inn på midterste rille og stek på under og overvarme i 20 minutter. 
Ta ut kaken og la den hvile minst 5 minutter før du tar en kniv langs kanten og har av ringen på formen. 
Ta burritokaken over på et serveringsfat.
Server gjerne retten med en frisk salat, creme fraish og most avokado.
Litt fersk ananas passer også perfekt som tilbehør.

 

PORSJONSOSTEKAKE


 

 

Du trenger (12-15 stk): 

Bunn: 
300g bixitkjeks 
120g smeltet smør

Fyll: 
400g philadelphiaost 
3 dl rømme 
115g melis
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte 
1 pk sitrongelè 

Topplokk: 
1 pk bringebærgelè 

Slik gjør du: 
Begynn med gelèen slik at den rekker å avkjøle seg. Kok opp 5 dl vann til BRINGEBÆRgelèen og 2,5 dl vann til SITRONgelèen. 
Sett til side. Start med å knuse kjeksen og ha i smeltet smør. Bland godt sammen. Fordel kjeksen i porsjonsformene og sett i kjøkeskapet.
Mine er kjøpt her: 
http://www.biltema.no/no/Hjem/Kjokken/Forbruk/Muffinsform-2000034686/
Start så med fyllet. Ha philadelphiaost i en bakebolle sammen med melis,rømme og vaniljesukker. Pisk godt sammen før den avkjølte sitrongelèen tilsettes. Ha kremfløte i en annen bolle og stivpisk. Vend så fløten inn i osteblandingen. Fordel blandingen over kjeksen i formene. Sett så tilbake i kjøleskapet i en times tid før alle dekkes med avkjølt bringebærgelè. Kaken er klar til servering når gelèlokket har stivnet. 


 

FILIPINSK PANSITT


 

Du trenger:
1 1/2 dl olje 
2 fedd hvitløk
6 kyllingfilet 
1 stor rød paprika
4 gulrøtter 
1 bunt vårløk evt en liten purreløk
5 ss soyasaus (med salt)
3 ss brun eddik (7%)
1 ts gastromat
1 pk eggnudler
1 pk risnudler
Bladpersille 

Slik gjør du: 
Skjær kyllingen i mindre biter. Skrell gulrøtter og skjær i terninger. Strimle paprikaen og vårløk/purreløken. Ha litt olje i en stekepanne og gjennomstek kyllingen før den has over i en stor kjele. Gjenta prosessen til alt er stekt. Ha nudler i en stor bolle/kjele og hell over varmt vann. La de ligge til de er møre. Bland så nudlene sammen med kyllingen,paprika og vårløk/purreløk. Ha i de øvrige ingrediensene og bland godt sammen.
Smak eventuelt til med mer salt/krydder. 
Perfekt til å ha med rester som jobb eller skolelunsj dagen etter. Retten kan fint fryses. 

 

BAKT POTET


 

 

Du trenger: 
4 passe store bakepoteter
1 pk bacon
2 store sopp
1 boks bogskinke
1 liten boks mais
1 liten Purreløk
Salt og pepper
Smør
Timian
Creme fraich

Slik gjør du:
Stikk hull i potetene og legg de i mikrobølgeovnen på full guffe i ca 15 min. Kutt bacon i strimler,bogskinke i terninger,soppen i båter og purreløk i ringer og stek i panna. Tilsett maisen og krydre med litt salt og pepper. Etter 15 min snu potene og prøv deg frem med resterende tid til poteten har en myk kjerne. Pakk poteten i folie,snitt den på midten. Rot litt med en gaffel. Ha i en dæsj smør og litt fersk timian. Fyll enten poteten med blandingen eller server ved siden av med en dæsj creme fraich.


 

BERGENSK FISKESUPPE


 



 

Du trenger:
200 g persillerot
5 medium gulrøtter
4 store sjalottløk
650g fiskepudding
400g torskefilet
1 purreløk
150g smør
150g mel
1,8 l kokekraft
2 fiskebuljong
3 dl kremfløte
1,5 dl creme fraiche
5 dl melk
1 ta aromat
1/2 ts pepper

 

Slik gjør du:
Skjær gulrøtter og persillerot i mindre terninger,finhakk sjalottløk og purreløk,dette settes til side. Samme med fiskepuddingen, skjær i mindre terninger. Ha ca 2 liter vann i en kjele og damp torskefileten i noen minutter. Ta vare på vannet etter fisken. Del torsken i mindre biter og sett til side. Smelt margarin og ha i mel i en kjele, hell over kokevannet med fiskebuljong og rør godt. Ha i fløte,melk og rør inn creme fraich. Ha gulrøtter og persillerot oppi og la det småkoke til de er møre. Ha i sjalottløk,purreløk,fiskepudding og torskefileten til slutt og la det godgjøre seg på svak varme i 10-15 min. Tilsett aromat og pepper,eventuelt smak til etter ønsket mengde. Dette blir en raus porsjon,men rester er fint å finne igjen i fryseren.

SUKSESSTERTE


 

 

Du trenger:
 
Bunn:
4 eggehviter
250g malte mandler 
150g melis 

Krem: 
4 eggeplommer
1 dl kremfløte 
125g sukker
1 ts vaniljesukker
150g smør/margarin 

Evt sjokolade eller mandelflak til pynt 

Slik gjør du: 
Sett ovnen på 175*. 
Mal mandlene i en liten foodprosessor eller knus de med kjevle i en plastikkpose inni et kjøkkenhåndkle. Ta eggehviter i en bakebolle (bruk gjerne kjøkkenmaskin). Pisk så eggehvitene stive, bland melisen inn i mandlene. Vend så blandingen med hvitene. Hell over i en bakepapirkledd rund form på ca 22-24 cm i diameter. Stek bunnen midt i ovnen i 35 minutter. Avkjøl bunnen på rist mens fyllet lages. Ha eggeplommer,fløte,sukker og vaniljesukker i en bolle som tåler varme. Sett bollen over et vannbad på middels varme. Rør blandingen hele tiden helt til man ikke kjenner "sukkerkorn" mer. Ta bollen av varmen og pisk inn smørterninger (kan være greit med en liten miksmaster). La blandingen avkjøles før man pisker den en siste gang før den has på mandelbunnen. Pynt gjerne kaken med revet sjokolade eller mandelflak. Kaken er er perfekt til å fryses. 



 

Les mer i arkivet » Juli 2017 » Juni 2017 » Mai 2017


Jeg heter Linn Merethe og kommer fra Gjøvik.Her bor jeg sammen med min bedre halvdel Stig Andrè og verdens fineste barn,nemlig sønnen vår Didrik Lorang og datteren vår Nora Mathea. Selv om disse menneskene betyr hele verden for meg så har jeg også en stor lidenskap for matlagning og baking. Her vil jeg gjerne dele vår mathverdag med dere. Våre ukemenyer,samt oppskriftene vi bruker til hverdag og fest. Håper du vil finne inspirasjon! Alle bilder og oppskrifter er tatt og laget av meg! Velkommen til bloggen!

For kontakt:
linnmeretheolsen@hotmail.com







hits