FINE FROKOSTKNUTER



 

Du trenger: 
50g gjær 
1 ts salt 
1 klype hornsalt 
50g margarin 
5 dl melk
5 dl vann
2,2 l hvetemel
1 dl olivenolje 
Egg til pensling 
Sesamfrø,maldonsalt,urter ol. 

Slik gjør du: 
Ha gjær.salt og hornsalt i en bakebolle (anbefaler en kjøkkenmaskin). La det "smelte" sammen. Smelt margarin i en liten kjele, tilsett melk/vann. La blandingen bli fingervarm før du tilsetter den i bakebollen. Ha i he\vetemelet og elt godt i ca 5 minutter. Elt inn olivenoljen på slutten. 
Dekk bakebollen og sett på et lunt sted i minst 20 minutter. Hell deigen over en melet arbeidsbenk. Del deigen i 40 like emner. Trill hver emne til ca 30 cm pølser. Slå en enkel knute midt på deigen og tvinn endene rundt ringen. Legg knutene på et bakepapirkledd stekebrett (ca.10 stk per brett). Dekk til brettet og sett til etterheving i minst 15 min. Pensle knutene med egg og ha på ønsket "strø".
Stek knutene mindt i ovnen på 225* i 12 minutter. 

 

TACOSNURRER


 

 

Du trenger:

Deig: 
50g fersk gjær
1 ts salt 
1 klype hornsalt 
4 ss olivenolje
5 dl lunkent vann
1,2 l hvetemel 

Fyll: 
600g kjøttdeig
8 ss tacokrydder
200g philadelphiaost
4 ss tacosaus 
1 liten boks mais uten lake
1 medium gul løk
1 stor tomat 
1 god bunt fersk timian
200g revet mozzarella/cheddarblanding
200g revet cheddar


Slik gjør du: 
Ha gjær,salt og hornsalt i en bakebolle. La det smelte sammen før vann,olje og hvetemel tilsettes. Elt deigen i minst 5 minutter. Dekk bollen med plast eller kjøkkenhåndkle og etterhev i minst 30 minutter. I mens lages fyllet. Stek kjøttdeigen og tilsett tacokrydder. La kjøttdeigen avkjøle seg (dette gjør det lettere å rulle deigen). Skjær løk og tomat i mindre terninger, ha det i en bolle sammen med mais,tacosaus, hakket timian og philadelphiaost. Tilsett kjøttdeigen og rør godt. Sett til blandingen til side. Ha mel på arbeidsbenken og hell ut deigen. Kjevle deigen ut i et stort rektangel,ca 1-2 cm tykk. Fordel fyllet utover og strø over mozzarrella/cheddarblandingen. Rull deigen sammen og skjær ca 25 snurrer som er 2 cm brede. Legg snurrene på et bakepapirkledd stekebrett (ca 9 stk pr brett), dekk til med plast eller kjøkkenhåndkle. Etterhev snurrene i minst 15 minutter. Sett ovnen på 225*.

Strø ekstra cheddar på snurrene før de stekes midt i ovnen i 15 minutter.
Server gjerne snurrene som de er eller sammen med feks salat,
guacamole : http://lykkeligogmett.blogg.no/1490801544_guacamole.html
,salsa : http://lykkeligogmett.blogg.no/1490801855_salsa.html
og rømme.  



 

HVITLØKSFOCCICIA


 

Du trenger:
50g fersk gjær 
1 ts salt 
1 klype hornsalt 
2 ss olivenolje 
5 dl lukent vann 
11 dl hvetemel 

1 dl olivenolje
1 ts hvitløkspulver
En bunt finhakket kruspersille
Maldonsalt 

Slik gjør du: 
Ha gjær,salt og hornsalt i en bakebolle. La det smelte sammen. Ha i lunkent vann,olivenolje og rør rundt før hvetemelet tilsettes. Elt deigen godt sammen,den skal være litt løs. Ha deigen direkte over i en liten bakepapirkledd langpanne. Ha litt olje på hendene og klem deigen utover til kanten. Legg et kjøkkenhåndkle over og la deigen heve i minst 30 min. Bland sammen olivenolje,hvitløkspulver og hakket persille. Ta av håndkle på deigen, stikk så hull jevnt over deigen med fingrene. Fordel olivenoljeblandingen utover og strø på maldonsalt etter smak på slutten. Stek foccaciaen på 200-225* i 30 minutter. Avkjøl på rist. Kan brukes til lasagne,supper,gryter,salater, grillmat eller på koldtbord/tapasbordet! 


 

PITABRØD


 



 


 

Du trenger: 
50g gjær
2 ts salt 
1 klype hornsalt 
50g smeltet marg
6 dl lunken melk
1,4 l hvetemel 

Sik gjør du:
Sett ovnen på 275*. Ha gjær,salt og hornsalt i en bakebolle. La det "smelte" sammen. Smelt margarin og hell over melken. La blandingen bli fingervarm. Hell melka over i bollen og ha i hvetemelet. Elt en god stund før bollen dekkes til med et kjøkkenhåndkle og settes på et lunt og trekkfritt sted i ca 20 min. Ha deigen over en melet arbeidsbenk. Del deigen i 16 emner og kjevle ut til pitabrød.
 Legg 4 og 4 på stekebrettet av gangen. Stek pitabrødene midt i ovn i 5-7 min. Avkjøl på rist, 

NAN


 



Du trenger: 
1 pk tørrgjær 
1 ts salt 
1 klype hornsalt 
4 dl lunkent vann
1 ss svarte sesamfrø
1/4 ts hvitløkspulver
2 ss olivenolje 
2 ss creme fraich/ yoghurt naturell
1 l hvetemel 
Mel til utbaking 

Slik gjør du: 

Ha tørrgjær i en kopp med salt,hornsalt og litt av det lunkne vannet. Rør godt rundt og la det stå og svelle i 5 min. Ha sesamfrø.hvitløkspulver, olivenolje og creme fraich/yoghurt naturell i en bakebolle. Rør rundt og hell i gjærblandingen. Tilsett resten av vannet og elt inn hvetemelet (det skal bli en klissen deig). La deigen heve i minst 30 min. Sett stekeovnen på 275* eller på så høyt din ovn går. Ha mel på arbeidsbenken og ha deigen ut av bollen. Bruk ekstra mel til å rulle den utover som en pølse. Del deigen i 15 emner, kjevle eller klem deigen utover med fingrene til den er ca en halv cm tykk. Legg over på et bakepapirkledd stekebrett,dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen etterheve i ca 15 min. Stek brødene nest øverst i ovnen i ca 10 min (kan være lurt og følge med mot slutten slik at brødene ikke blir brent).
Pensle brødene med litt olje rett etter de er tatt ut av ovnen. Avkjøl på rist.

HAMBURGERBRØD


 

Du trenger: 
50 g gjær 
1 ts salt 
1 klype hornsalt 
2 ts sukker 
50 g margarin
5 dl melk 
ca. 1,2 l hvetemel 
Melk til pensling
Sesamfrø til topping 

Slik gjør du: 
Sett ovnen på 225*. Ha gjær i en bolle sammen med salt,hornsalt og sukker. Rør rundt og la det smelte sammen. Smelt margarin og hell over melken. Pass på at blandingen ikke blir for varm men holder fingervarme. Hell blandingn over gjæren og rør rundt, Tilsett melet og elt til deigen slipper bollen. La deigen heve i 45-60 min. Ha mel på arbeidsbenken og hell deigen ut av bollen. Del deigen i 16 emner. Trill emnene til boller og klem de flate før du legger de på en bakepapirkledd plate. Dekk til og la de etterheve i 15-30 min. Pensle brødene med melk og strø på sesamfrø. Stek de midt i ovnen i 10-12 min, 

 

FREDAGSPIZZA



Deig (denne oppskriften gir 8 porsjonspizzabunner):
1 pk gjær 
1 ts salt
1/4 ts hornsalt 
5 dl vann
1 dl olivenolje
Mel til deigen slipper bollen.

La deigen heve i 30-60 min. 
Del deigen i 8 biter. Kjevle hver bit litt større enn en middagstallerken.

Forstekes midt i ovnen på 250° i 3 minutter.

Lag en enkel pizzasaus bestående av 
3 toppede ts tomatpuré
1 ts hvit eddik
1 ss vann 
1 ts timian
1/2 ts hvitløkspulver

(Holder til 3 pizzaer)

Fordel sausen utover bunnen. Strø på ost, ha på feks kokt skinke,bacon,paprika og rødløk.

Stek pizzaen midt i ovnen på 250° i ca 12 min. Bruk evt grillfunksjon på slutten.

Strø over hakket persille etter steking.

Resten av bunnene som ikke blir brukt kan fryses i aluminiumsfolie, legg matpapir mellom hver bunn slik at de er lettere å dele når du skal lage en ny runde!

 

GROVE GULROT OG HAVRERUNDSTYKKER


 

Du trenger:
1 pk gjær 
1 ts salt 
1 klype hornsalt
1 stor grovrevet gulrot 
1 egg 
1,5 dl olivenolje
5 dl lunkent vann
5 dl havregryn
3 dl sammalt hvete grov 
Ca 1 liter hvetemel eller til deigen slipper bollen.

Heves i 45-60 min. 
Del deigen i 20 emner, trill de ut og legg på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk til og etterhev i ca 30 min.

Pensle med smeltet smør.

Stekes midt i ovnen på 225° i 12-15 min.

 

BRYTEBRØD




 

Du trenger:
50g gjær
1 ts salt
1 klype hornsalt
100g smeltet marg
5 dl melk
Mel til deigen slipper bollen 
Ca 1/2 dl olivenolje

Slik gjør du:
Start med å ha gjær,salt og hornsalt i bakebollen (her er det best å bruke kjøkkenmaskin). La gjæren smelte med saltet. Smelt marg og hell i melken. Pass på at melkeblandingen ikke er for varm før du heller over i bakebollen. Tilsett mel og elt til deigen slipper bollen. Elt så inn olivenolje,la maskinen gå på lav hastighet i første omgang,men øk gradvis når oljen går inn i deigen. La deigen heve i minst 30 min. Del deigen i 16 like emner. Lag to "blomster",la de etterheve i 15 min før de går midt i ovnen på 225° i ca 15-17 min.

Kan pensles med egg å strø på feks sesamfrø,valmuefrø eller revet ost.


 

GROVE POLARBRØD


 

Du trenger: 
1 pk tørrgjær (blå)
2 ts salt 
1 ts sukker 
1 klype hornsalt
2 dl lettkokte havregryn
300 g sammalt hvete grov 
600 g hvetemel
3 dl lunken melk 
3,5 dl lunkent vann
2 dl nøytral olje (raps,solsikke)

Mel til utbaking
Smør til pensling

Slik gjør du: 
Ha alt det tørre i en bolle. Rør godt sammen, hell så på den lunkne væska.
Elt alt godt sammen. Elt så inn oljen på slutten. La deigen elte i minst 5 min. (Dette blir en klissete deig)
Ha mel på benken og hvelv deigen ut. 
Del deigen i to emner. Kjevle så en emne utover til den er mellom 1-2 cm tykk. Trykk ut polarbrødene og legg på et bakepapirkledd stekebrett. Prikk så brødene og dekk til med et kjøkkenhåndkle. La brødene heve i ca 1 time. Sett stekeovnen på 225°. Smelt smør til pensling. Pensle brødene lett og sett de inn midt i ovnen og la de stå i ca 13-15 min avhengig av ovn og tykkelse på brødene.

 

Les mer i arkivet » Mai 2017 » April 2017 » Mars 2017


Jeg heter Linn Merethe og kommer fra Gjøvik.Her bor jeg sammen med min bedre halvdel Stig Andrè og verdens fineste barn,nemlig sønnen vår Didrik Lorang og datteren vår Nora Mathea. Selv om disse menneskene betyr hele verden for meg så har jeg også en stor lidenskap for matlagning og baking. Her vil jeg gjerne dele vår mathverdag med dere. Våre ukemenyer,samt oppskriftene vi bruker til hverdag og fest. Håper du vil finne inspirasjon! Alle bilder og oppskrifter er tatt og laget av meg! Velkommen til bloggen!

For kontakt:
linnmeretheolsen@hotmail.com







hits